HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Látogatók

Kedvenc kenneleim

Bír téged a macskád?

Is your cat plotting to kill you?

www.idokep.hu

Felhőkép

2008.10.10. 15:36 Áfonyagazdi

Mire figyeljünk ha cicát vásárolunk.

 Te, aki elhatároztad veszel egy macskát sok kérdéssel találhatod szemben magad!

Az első és legfontosabb, hogy milyen fajtát is szeretnél magad mellett tudni. Ezt nagyon fontos eldöntened, mert bizony egy cica társasága akár 15-18 évre is szólhat, ha helyesen tartod és ápolod! Nekem az előző félperzsa cicám, akit 10 évesen szó szerint örököltem:( 15 évet élt.

Szóval ha egy nyüzsgő, pörgő macsekra vágysz, inkább sziámit vagy testfelépítésben hasonló, keleti típusút vegyél. Ők rendkívül beszédesek és mozgékonyak tudnak lenni. Ezzel szemben egy felnőtt perzsa maga a nyugalom, kevésbé aktív mint más fajta. Kivételek azért vannak köztük is!

Aztán el kell döntened, hogy mennyit akarsz rászánni a vételre. Vagyis hobbicicát szeretnél magadnak aki a fajta minden jellembéli és külsőségbeli paramétereivel rendelkezik. Ők árban olcsóbbak (5 ezertől - 40 ezerig vannak) és általában nem törzskönyvezettek. Ez utóbbi éppen nem baj, de jó ha van. Sajnos manapság a törzskönyv sem garancia a minőségre, a fajtatisztaságra, vagy az egészségre!!! Arra azonban minden esetben figyelj, hogy a szülők rendszeresen oltva, féregtelenítve legyenek és le legyenek szűrve a macskákra jellemző fertőző betegségekre. Hogy miért? Vannak olyan kórok, amikor megveszed a cicud és 4 évesen meg belepusztul bármit teszel a szüleiktől hozott fertőző betegségbe pl:leukózis. Úgyhogy ne hallgas senkire sem, kérd el szépen az oltási könyvet és a szűrésről az igazolást. Kifogások a "tenyésztőtől": Nem kell ezeknek oltás vagy szűrés hiszen ki sem teszik a lábukat a lakásból és ilyesmik. Még egyszer! Van olyan baj amikor makk egészségesnek tűnik a szülő de nem az!!! És akkor a kicsi sem az. Továbbá a kicsik is legyenek oltva és minimum 2-3 alkalommal féregtelenítve.

Ha azonban nem hobbizni szeretnél, akkor törzskönyvezett cicát kell venned. Természetesen ekkor is térj ki a fentiekben leírtakra!!! Itt az ár akár 100 ezer vagy e fölött jóval is lehet. Ebben az esetben azonban modern perzsát nézz magadnak , mert a kiállításokon már csak ők rúgnak labdába!

A költségekhez vedd hozzá még az általad beadandó további oltásokat, illetve a táplálás költségeit, továbbá az esetleges állatorvosi költségeket.

Aztán itt az időtényező is. A macskák jellemüknél fogva kevesebb törődést igényelnek mint a kutyák, plussz nem kell velük 5x lerohangászni sétálni. Nem kell de lehet őket sétáltatni. Kiválló macsekpórázokat lehet kapni! Mindez nem jelenti azt hogy majd jól ell lesz ha napi kétszer megeteted meg kitakarítod az almot! Bizony foglakozni kell velük sokat, főleg amíg fiatalok, mert különben a berendezés meg a virágok fogják megbánni. Továbbá a szőrápolásnak főleg vedléskor mindennaposnak kell hogy legyen!!

Figyelned kell arra is hogy milyen a cica amit kinéztél. Érdemes megnézni pár almot, mielőtt döntessz. A választék hatalmas, nem kell mindjárt az elsőre rábólintanod.

Mire figyelj: -A kicsik és a szülők legyenek tiszták élénkek; a szemük ne legyen csípás; a szőrük legyen fényes és már vásárláskor is hosszú - a majd megnő nem jön be! Az  egészséges macskának nincsen szaga! Ne legyenek parazitáik, szőrhiányaik, nagy felfújt hasuk, hasmenéses fenekük!        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egyikmasik.blog.hu/api/trackback/id/tr69707209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása